donderdag 31 januari 2008

Jezuïten in Paraguay

We blijven natuurlijk niet in Buenos Aires. Hoe leuk het ook was. Intussen zijn we van het ene Zuid-Amerikaamse land naar het andere gehopt. Uruguay, een uurtje varen van Buenos Aires, waar we het Portugese koloniale stadje Colonia del Sacramento bezochten en Paraguay waar we in aftandse schoolbussen op zoek gingen naar de Jezuitenmissies.
Onvoorstelbaar dat de archeologische sites in Paraguay -Jesus en Trinidad- werelderfgoed zijn maar amper bezoekers over de vloer krijgen, terwijl hun Argentijnse zusje San Ingnacio de Mini minder mooi is en horden toeristen aantrekt. Toegegeven het is niet makkelijk om er te geraken maar het loont de moeite. De missiedorpjes doen tropisch aan: donkerrode onverharde stoffige wegen, middenin de brousse, brandende zon en palmbomen zo ver je kan zien.

Restanten Jezuïtenkerk in Jesus.

Regisseur Roland Joffe heeft dit stukje geschiedenis ooit proberen te vatten in ´The Mission`, al doet hij de waarheid geweld aan. De Jezuïten mogen dan al de indigene bevolking gered hebben van slavernij, toch verloren deze ´Guarani` al hun vrijheden en stonden ze volledig ten dienste van de missionarissen. In ruil kregen ze onderwijs. muzieklessen en werden ze bekeerd tot het katholicisme.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage