woensdag 30 april 2008

Potosí en Sucre

Na een paar dagen natuur twee koloniale steden bezocht. Sucre en het mijnstadje Potosí (4090 meter).
'Witte stad' Sucre.

Vooral Potosí maakte indruk. In 1987 verklaarde Unesco de stad tot Werelderfgoed omwille van haar rijke architectuur. Eén grote berg domineert hier het landschap, de Cerro Rico (rijke berg). Sinds 1595 wordt er zilvererts ontgonnen. Ten tijde van Karel V in de zestiende eeuw werd alles verscheept naar Spanje. Daarbij zouden er acht miljoen slaven (zowel Indianen als Afrikanen) zijn gestorven. En nu, meer dan vijfhonderd jaar later bulkt de berg nog steeds van mineralen. Maar de omstandigheden waarin de mijnwerkers zwoegen blijven erbarmelijk.

Met een ex-mijnwerker door de tunnels gekropen (in totaal zijn er 700 kilometer gangen) en het is beangstigend. De meesten sterven na vijftien jaar hard labeur in de mijnen aan stoflong. En waarvoor? Voor peanuts. Ze worden betaald per kilo. Vooral zilver en zink blijken interessant. Vinden ze niets, verdienen ze niets. En toch, hoewel ze weten dat hun job hun leven zal kosten, kunnen ze heel moeilijk de mijnen verlaten. Voor hen is het meer dan een job, het is een passie.

Sofietje in de mijnen.

Mijnwerkers kauwen op cocabladeren om hun longen te zuiveren, vandaar de dikke wang.

Hun dag begint als een ritueel. ´s Ochtends kopen ze alcohol (96 graden), sigaretten (zonder filter), dynamiet (1 euro !!! om zichzelf een weg te banen in de berg) én cocabladeren op de mijnwerkersmarkt. Daar teren ze een hele dag op. Eens ze de mijn betreden eren ze de duivel omdat ze geloven dat hij de eigenaar is van de berg. Indrukwekkend om die mannen bezig te zien. Het heeft iets voyeuristisch, maar wij vonden het superinteressant.
Geologen voorspellen trouwens dat binnen tien jaar de berg volledig uitgeput zal zijn of dramatischer, dat het tunnelstelsel zal instorten.

Schokkende documentaire, en als we de mijnwerkers mogen geloven ontzettend realistisch, is The Devil´s Miner. Aanrader om de film ‘Duitse makelij en gedraaid zonder toestemming van de Boliviaanse autoriteiten’ in België te huren of te downloaden.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage